På Hovelsrud gård tror vi at dyr som har hatt et godt liv smaker bedre. Kyllingene våre lever lenger og får vokse i sitt eget tempo. God plass, naturlig mat og aktivitet gir kyllingene et lykkelig liv — det gjør både smaken bedre og kjøttet saftigere.

Hovelsrud Gård - Økologisk kyllinger

Sunn kropp

Det er mye snakk om kyllinghybrider. Vi bruker Ranger Gold, en kylling som er saktevoksende, med gode, sterke bein og mer fargerike fjær. Den er godt egnet for økologisk produksjon. De er spreke, de elsker å vagle, de hopper og flakser — og de liker seg godt ute. Og de får den tiden de trenger til å vokse seg store.

Kylling på Hovelsrud Gård
Kylling på Hovelsrud Gård
Kylling på Hovelsrud Gård
Kylling på Hovelsrud Gård

“Hovelsrud gård viser at det er mulig å drive stort, samtidig som man har øye for små og viktige detaljer. Resultatet er god dyrevelferd og topp kvalitet. Juryen ser dem som enormt viktige for dagens matproduksjon, og ikke minst et fyrtårn for fremtiden”

Fra juryens begrunnelse under nominasjonen til Matprisen 2017

6-_DSC0054

Dyrevernmerket

Våre økologiske
kyllinger skal ha
et godt liv

dyrevernsmerket

Her på Hovelsrud jobber vi for at kyllingene skal ha det så godt som mulig den tiden de er hos oss. God dyrevelferd er den viktigste grunnen til at vi la om til økologisk kyllingproduksjon. Vi er derfor stolte over å være den første kyllingprodusenten i Norge som er tildelt Dyrevernmerket.

Dyrevernmerket garanterer at dyrene i produksjonen har hatt bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet. Dyrevernmerket kylling skal ha gode muligheter for å få utløp for aktivitetsbehov, via miljøberikelser og mer plass. Kravene til Dyrevernmerket er utarbeidet av Dyrevern-alliansens fagteam av veterinærer, biologer og sivilagronomer. Les mer på Dyrevern.no

Hvis du vil velge dyrevennlig så gir Dyrevernalliansens guide anvisning på de beste produsentene her. Hovelsrud er eneste kyllingprodusent som har fått Dyrevernalliansens beste vurdering.

Vi oppfyller den internasjonale dyrevelferdsstandarden European Chicken Commitment (ECC); Kravene som stilles gjennom Debio og Dyrevernmerket gjør at vår dyrevelferd ligger over ECC-nivå.

Økologisk kylling, Hovelsrud Gård

Debiogodkjent

Krav til
debiogodkjent
økologisk kylling

debiomerket

Kravene til økologisk kylling er meget strenge og innebærer at kyllingen skal ha god plass, tilgang til uteareal, daglys, økologisk fôr som er produsert uten kunstgjødsel og sprøytemiddel, saktevoksende rase og mulighet til å leke og slå med vingene.

Konvensjonell industrikylling lever i ca 28–32 dager, en landkylling lever typisk i 40–45 dager og en debiogodkjent økologisk kylling lever i minst 70 dager.

Landkylling, gårdskylling og maiskylling er ikke økologisk kylling. Dette er navn på kyllinger som får vokse litt lengre enn vanlig konvensjonell industrikylling.

Etter 70 dager blir våre økologiske kyllinger slaktet hos Norturas på Elverum. Slakteriet ligger kun en time fra Hovelsrud. Norturas slakteri på Elverum er godkjent av Debio.

Økologisk kylling har rikelig tilgang på dagslys og sin egen døgnrytme, i motsetning til konvensjonell industrikylling som ikke har dagslys og ingen vanlig døgnrytme.

Mange konvensjonelle kyllingprodusenter bruker et lysprogram som gjør at kyllingen får et kortere døgn med fire timer dag og fire timer natt. Det gjør det for at den skal spise mer og vokse fortere. Kyllingen spiser når det er lyst og for å kunne styre døgnet er det mange kyllinghus som ikke har vinduer.

Den største forskjellen på konvensjonell og økologisk kylling er at økologisk kylling skal ha tilgang til et stort uteareal. Konvensjonell industrikylling og landkylling har normalt ikke mulighet til å gå ut. Økologisk kylling har tilgang til en veranda og et uteareal som tilsvarer 4 m2 pr kylling.

På Hovelsrud har vi laget et fint uteområde med epletrær, rips, urter og blomster hvor kyllingen kan være. I stedet for et stort golv med tett i tett med kyllinger, har de økologiske kyllingene god plass, i mindre grupper, med sandbad, jord, høy, vagler og en veranda.

Økologisk kylling har 2,5 ganger så stort plass inne pluss tilgang til et stort uteareal som gjør at plassen er opptil 80 ganger større enn for konvensjonell kylling.

Økologisk kylling får fôr som er garantert økologisk; og det betyr rene råvarer som er fremstilt uten sprøytemidler og kunstgjødsel. Konvensjonelle industrikyllinger får et fôr som skal sørge for raskest mulig vekst. Landkylling og gårdskylling betegnes som maiskylling fordi de ofte får litt mer mais i foret.

Fôret som våre kyllinger får består av hvete, havre, erter og bønner. Fordi vi i Norge ikke lager nok økologisk fôr så kommer endel av råvarene fra Sverige og Baltikum. I de første ukene er det litt soya i fôret. Soyainnholdet er mindre enn 1% av det totale fôret. Vi er anbefalt ikke å ta ut soya helt fordi soya inneholder viktige aminosyrer for kyllingens vekst i de første ukene, men vi jobber med å fase dette helt ut.

Spesialitetsmerket

En norsk spesialitet

spesialitetsmerket

Kylling fra Hovelsrud er tildelt Spesialitetsmerket. Merket tildeles den beste lokalmat og garanterer at maten er basert på de beste norske råvarer og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.

Les mer om Spesialitetsmerket

Økologisk kyllingbryst fra Hovelsrud Gård

Kjøp våre produkter

Vår økologiske kylling finner du i utvalgte butikker, på nett eller andre utsalgssteder

Hovelsruds favoritt-
oppskrifter og tips

Deling av kylling er ikke vanskelig. Følg med her og lær deg hvordan du gjør det:

Du har hørt at det er viktig med god kjøkkenhygiene. Det er også sant for økologisk kylling. Kylling er utsatt for å få campylobakter. Campylobakter tåler ikke varme. De forsvinner faktisk allerede ved 48 grader slik at det er minimal mulighet til å få i deg campylobakter fra den stekte kyllingen. Derimot er det lett å spre campylobakter fra skjærefjøla til grønnsaker eller annet som du tilbereder og som ikke varmebehandles. Det er derfor det er så viktig med god kjøkkenhygiene.

Å bli kvitt Campylobakter er en funksjon av temperatur og tid. For deg som vil steke kyllingen på lav temperatur finnes det en vitenskapelig artikkel her.

Ved 73 grader vil kyllingen bli pasteurisert umiddelbart, mens det ved 57 grader vil ta minst 68 minutter før kyllingen er pasteurisert. Kylling endrer fra rosa til grå ved temperaturer fra 58-63 grader. Vil du ha en saftig, men ikke rosa kylling, så er 63 grader riktig temperatur, men det er viktig at hele kyllingen oppnår 63 grader i minst ti minutter. Lav temperatur gir saftig kylling, men det er viktig å bruke god tid.

Økologisk kylling, Hovelsrud Gård