Hagen er tilbakeført til slik den var da den ble anlagt i 1840-årene. Anlegget er strengt symmetrisk, med en kraftig hovedakse som går tvers ned gjennom det hele: Inn hoveddøren, gjennom hagestuen, ut i hagen og ned den bratte hagetrappen, videre ned den lange kastanjealleen ned til strandkanten, der den lander mykt ute i fjorden.

Hovelsrud Gård - Hagen
Hovelsrud Gård - Marianne i Hagen

Den historiske hagen

Hagen er i dag gjenskapt slik den en gang var da Nils Hoel anla den. Spesielt for Hovelsrud er den store mengden dokumentasjon, som har muliggjort å tilbakeføre den til slik den engang var. Det er et rikt kildemateriale. Viktigst av alt er hagetegningen, antakelig gjort i 1880-årene. Denne har sammen med Hovelsrudboka, gårdens egen historiebok, vært et unikt utgangspunkt for tilbakeføringen. Nils Hoel var sønn nummer to på nabogården Hovinsholm. Faren var stortingsmann, og Nils var det også selv i en periode. Hans onkel eide Hoel, en annen av storgårdene over på fastlandet. Alle disse hjemmene som preget hans oppvekst, hadde avanserte hageanlegg. Nils var utdannet i Christiania, hadde reist til Danmark og sett hager og hus der, men var først og fremst en drivende dyktig bonde og hagebruker. Han planlegger hagen på Hovelsrud i en periode da den kollektive hagesmaken går fra det landskapelige til større geometrisk orden. Det europeiske villaanlegget blir forbilde for hagen han anlegger.

Les mer om prosjektet på Kulturminnefondet.no

Hagen ble tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen for 2012 og i 2014 Europa Nostra Award/EUs kulturvernpris. Se filmen fra Nostra Awards her.

“Olssøn blir tildelt prisen for sin store innsats med å restaurere, dokumentere og formidle kunnskap om historiske hageanlegg, som en viktig del av kulturarven og verdiene i kulturlandskapet”

Den nasjonale kulturlandskapsprisen, 2012

Hovelsrud Gård - Marianne i hagen

Kjøkkenhagen

Storgårdskjøkkenet på Hedemarken sto ikke tilbake for noe kjøkken i sin samtid, og en rikholdig og stor kjøkkenhage var selve fundamentet. Vi har gjenskapt kjøkkenhagen med historiske varianter av bugnende, grønne vekster, blandet med spiselige blomster og urter. Hvert år lager vi nye mønstre av grønnsakene. Og alt dyrkes økologisk, selvfølgelig.

Hovelsrud Gård - Hagen
Hovelsrud Gård - Hagen

Frukt- og bærhagen

Satsingen på økologi er en satsning på framtidens jordbruk. Vi tror at jordbruket i Norge bør dreies i retning av mer bærekraftig produksjon. Vi må spise mer lokal mat, i sesong, og med bedre dyrevelferd.

På Hovelsrud lager vi ren mat. Vi driver en bærekraftig gård etter økologiske prinsipper, med best mulig dyrevelferd og høy etisk standard. Våre dyr og planter behandles med omtanke, respekt og med tanke på miljøet. Det gir bedre kvalitet. Produktene våre blir derfor verdsatt av bevisste forbrukere og de beste restaurantene i Norge.

Besøk hagen

Hagen er åpen for besøkende i sommerhalvåret. Her kan du vandre på grusganger mellom bærhekker og frukttrær, her er lysthus og fontener og Mjøsa blinker i bakgrunnen. Vi har gårdsbutikk med varer fra hagen og selvfølgelig vår økologiske kylling.

Åpningstider for 2024:

Hagen åpner søndag 9. juni. Hagen er deretter åpen lørdager og søndager fra kl 12.00 til kl 15.00. På søndager er det omvisning kl 14.

Siste åpningsdag er søndag 25. august.

Grupper etter avtale. Ta kontakt på gardspost@hovelsrud.no

Inngang kr 150 pr person.

Det er ikke nødvendig å bestille billett hvis dere vil komme i åpningstiden. Barn under 12 år gratis.

Det er ikke honnørrabatt.

Vi har en stor St. Berhardshund, Bella, så det blir masse bråk om det kommer en hund på tunet hennes.

Helgøyvegen 960, 2350 Nes På Hedmark

Få veibeskrivelse

Hovelsrud Gård - Hagen